Når man har mistet flere eller alle tænder kan man få erstattet de manglende tænder med en protese. Dette kan være en del eller en helprotese.
 
Der findes flere forskellige typer af proteser, men de mest almindelige er helproteser i acryl med tænder i acryl eller porcelæn.
 
Delproteser kan også fremstilles i ren acryl, men dette er ikke så hygiejnisk for resttænderne, og benyttes oftest når resttænderne alligevel har en ringe prognose, som en slags overgangsprotese til helprotese.
 
En delprotese, der skal holde bør fremstilles med et støbt stel, og baseres på sunde resttænder. Dette kaldes også en unitor. Tandlægen tager røntgen billeder og vurderer resttænderne, og tager derefter aftryk til de nye proteser.
 
Det er vigtigt, at de tænder, der skal bære bøjlerne er stærke nok, så man ikke senere skal ændre og modificere protesen.
 
Hvordan renholder jeg proteser?
Det er vigtigt at holde sine proteser rene med en protesebørste eller en anden egent børste. Man rengør dem med almindelig vand og sæbe - gerne i en vask, der er fyldt med varmt vand - undgå at tabe protesen på badeværelsegulvet, da de herved kan gå i stykker.
 
Tag gerne proteserne ud om natten, så gummerne kan få hvile. Herved nedsættes risiko for svamp og skader på nabotænder.
 
Hvis man har svage resttænder, der risikerer at blive overbelastede, eller problemer med kæber og led bør man dog lade protesen sidde i om natten, da den da virker en bidskinne.
 
Skal jeg få tjekket mine proteser hos tandlægen?
Det er klogt at få undersøgt proteser og gummer regelmæssigt, da proteserne efter nogle års brug skal underfores med et rebaseringslag. Desuden er det vigtigt at få tjekket, at der ikke oppstår tryksår eller svampeinfektioner.
 
Helprotese i underkæben
Denne film viser en helprotese i underkæben, der efter nogle års brug bliver løs fordi knoglen falder sammen pga. protesens tryk. Dette hedder atrofi.
Når protesen bliver løs vil den blive ustabil, og bør derfor rebaseres eller underfores som det også hedder.