Kosmetisk tandpleje

Kosmetisk tandpleje er de senere år blevet mere udbredt og accepteret i takt med den almindelige udvikling i samfundet.
 
Når vi omgås andre mennesker affotograferer vi automatisk de personlige træk, og her spiller tænderne en stor rolle for vores opfattelse af hinanden.
 
Kosmetisk tandbehandling kan være vejen til et pænt og sundt smil.
 
Overvejelser før behandling
Kosmetisk tandpleje kunne også kaldes for æstetisk tandpleje, der udtrykker den holdning, at man ikke ukritisk udfører behandlingen, men foretager den med hensyntagen til den enkelte person og tændernes generelle sundhed.
 
Det er ikke altid en god ide, at slibe på sunde og raske tænder for at opnå et mere lige og hvidere smil. Det er heller ikke altid en fordel, at udskifte alle fyldningerne til fordel for nogle, der er hvidere.
 
Derfor skal tandlægen rådgive og tilgodese den enkelte patient udfra hvad tandlægen finder fornuftigt og tilrådeligt, når han ser på det hele menneske foran sig.
 
Hvordan får man pænere tænder?
Grundlæggende kan tænderne ofte gøres pænere med alm. tandrensning, hvis der er mange misfarvninger.
 
Man kan gøre tænderne hvidere med blegningplast eller porcelæn, og man kan erstatte manglende eller dårlige tænder med implantater og broer. Endelig kan man rette tænderne - også på voksne - med bøjler, der kan skjules.
 
Beslibning af skæve kanter i fronten kan også give overraskende gode resultater.
 
Nye metoder
Kosmetisk tandpleje udvikles til stadighed med nye typer plast og materialer til fremstilling af kronerfacader og broer, der dermed bliver både flottere og stærkere.
 
Eksempler herpå er Zirkonium og G-max, der består af porcelænslignende materialer, der ikke indeholder metal, hvilket giver tandkronen, facaden eller broen et smukt naturligt udseende. Zirkonium benyttes bl.a. i rumindustrien.