Næsten halvdelen af Danmarks befolkning er nervøse for at gå til tandlægen. Ca. 10 % af befolkningen har det så svært, at de reelt lider af tandlægeskræk. Det betyder for mange, at de helt undgår at gå til tandlæge.
Hvorfor får man tandlægeskræk?
De fleste har fået grundlagt angsten for tandlægebesøg i barndommen. Her har de haft ubehagelige oplevelser med tandlægen. Det har så lært dem, at det at gå til tandlæge er dårligt og man ikke kan stole på dem.
Det er vigtigt at have dialog med din tandlæge om din tandlægeskræk
Hvad gør tandlægeskræk ved min sundhed?
Hvis man undgår at gå til tandlæge, vil de forskellige skader og sygdomme, der næsten rammer os alle i munden, aldrig blive behandlet. Tænderne vil blive grimme, man begynder at lugte fælt ud af munden og til sidst vil tænderne blive øelagte og falde ud. Det er ikke kønt og det går også ud over tyggefunktionen.
Hvordan kan tandlægeskræk behandles?
Psykologien i dag er så udviklet at snart sagt alle fobier kan behandles. Også angsten for at gå til tandlæge. Man kan modtage psykologisk behandling hos professionelle psykologer og terapeuter, og mange tandlæger sætter også tid og energi af i deres behandling, hvis man fortæller at man har tandlægeskræk. Langt de fleste mennesker kan gå regelmæssigt til tandlæge efter de er blevet behandlet.
Hvad kan man selv gøre?
Er du bange for at gå til tandlæge, kan disse 10 råd måske hjælpe dig:
Kilde: Forsknings- og Behandlingscenter for Tandlægeskræk, Århus og Klinik for Psykologisk Behandling og Forskning, København.
Ring evt. til et af følgende numre til steder, der behandler tandlægeskræk:
Klinik For Psykologisk Behandling og Forskning, Tandlægeskolen, Panum Instituttet: 35 32 67 54
Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk, Tandlægeskolen i Århus: 89 42 40 78
Læs mere på følgende link:
www.odont.au.dk/fobcet/default.htm
www.hypnose-gruppen.dk/index.asp?pgid=box4